مسایل مذهبی
مقدمه
اولین لغزش بشر به زمان آفرینش حضرت آدم (ع)برمی گردد.خداوند به آدم وهمسرش فرمود((در بهشت بیارمید واز میوه ها ونعمت های فراوان آن بهرهمند شوید،آنگاه به درختی اشاره فرمود وبه آنان گوشزد نمود که مبادا به این درخت نزدیک شوید،زیرا که از ستمکاران خواهید شد.شیطان آن دو را فریب دادوآن ها را به لغزش ونافرمانی واداشت وهمین نافرمانی باعث گردید آنهاراازبهشت بیرون کنند.
خدااوند به دنبال این لغزش وکیفر آن می فرماید((به آنان گفتیم که از آن بهشت به دنیا فرود آیید که در این دنیا به جای همزیستی آرامش بخش،دشمن یکدیگر خواهید بود ودر قرارگاه زمینی خود جاودان نخواهید ماند )).
در طول تاریخ زندگی آدم در زمین ،نوشته های بسیاری موجود است وهر کس به زبان فهم وفراخور حال خویش از این نوشته ها سخن گفته ،یا مطلبی نوشته است .فیلسوف ،عارف ،شاعر ،عالم وعامی هر یک به زبان خاص خویش از بیانات مفید قران کریم وذات اقدس الهی سخن به میان آورده اند(الهی قمشه ای،1355).
هرکس به زبانی سخن ازحمد توگوید بلبل به غزل خوانی وقمری به ترانه (شیخ بهایی)
خداوند برای تفهیم اصول صحیح به بشر رسولانی فرستاد وبه کتاب خود کفایت نفرمود تا انسانهادر مواجه شدن با مسایل مختلف زندگی وهمچنین برای لذت بردن از خوشی ها وروبه رو شدن با غم واندوه ها از آن ها را هنمایی ویاری جویند .کسانی که به دستورات این فرستادگان گوش وعمل نمایندواز دستورات کتاب های آسمانی خود پیروی کنند کمتر در زندگی با مشکلات روبه رو می شوند.
تعریف مذهب: مذهب به معنای راه ومحل رفتن است ودر اصلاح به آیین آدمی نیز گفته می شود .
به عبارت جامع تر به روش وبرنامه ای که یک فرد در زندگی پیشه می کند ،وجهان ،گذشته وآینده را بر اساس آن تفسیر می کند مذهب گفته می شود.
دین ونوجوان
در دوره ی نوجوانی وجوانی رشد افکار مذهبی در افراد به اوج خود می رسد.افراد در این سنین سعی دارند از فضیلت های مذهبی حداکثر استفاده راببرند ،لذا تن به ریاضت کشیدن وشب زنده داری می دهند حتی دیده شده نه تنها به اجرای کامل واجبات دینی می پردازند بلکه سعی می کنند مستحبات را نیز به نحو احسن اجرا نمایند، تا از فضیلت آن بهره مند شوند .صداقت صفا پاکی وخلوص درروح نوجوانان به وضوح دیده می شود.براین اساس به همه امور با دید خیر و مصلحت می اندیشند واز همه مردم نیز انتظار دارند این چنین باشند ودنیا را نیزاصلاح شده می خواهندونسبت به کجروی ها وخلافکاری ها حساسیت خاصی نشان می دهد واغلب می خواهند با شعار امر به معروف و نهی از منکر به اصلاح جامعه خود بپردازند. در این راه نیزگاهی دچار افراط و تفریط هایی می شوند.
آنچه دردوره نوجوانی و جوانی فکر را به خود مشغول می کند موضوع آخرت و زندگی پس از مرگ و چگونگی آن است. لذا، آن ها سعی می کنند توجه خاصی به مسئله حلال و حرام بر اساس معیارهای شرعی بپردازند تا از این طریق به آرامشی نسبی برسند تا از میزان ناراحتی هایشان کاشته شود. در این دوره شک های مذهبی اوج می گیرد، لذا به گفته ها و اخبار گذشته شک می کند و دائما در حال پیدا کرده دلایل عقلی و منطقی است وسعی دارد برای همه اعمال و پدیده ها توضیحی علمی بیاند تا بتواند تفسیر نو از جهان و زندگی روی آن داشته باشد. از طرفی هم به راحتی نمی تواند شک خود رابا دیگران مطرح کند زیرا پیش بینی می کند که ممکن است تکفیر شود. شروع و آغاز مشکلات دینی از همین جا آغاز می شود. زیرا نوجوان و جوان شناخت کاملی از مسایل دینی ندارد تا بتواند خود را قانع کند لذا برای بر طرف کردن سئوالات شرعی خود ممکن است به افراد ناصالح ، افراطی و کجرو وبی اطلاع رجوع نماید،در این موقع ممکن است فرد سر از لا مذهبی وبی بند وباری وبی خدایی در آورد وروح پاک وبی آلایشش دچار خدشه شود وبه انحرافات اخلاقی وحتی به انحرافات دینی کشیده شود(خدایارفرد 1377).
راهنمای های دینی هم مانند سایر جنبه های دیگر برخورد با نوجوان زبان خاصی را مطلبد که نیاز به فنون خاصی دارد. در این مورد رسول گرامی اسلام حضرت محمد (ص) می فرمایند : (ما پیامبران دستوریافتیم که در حد درک وبینش مردم با آنها سخن بگوییم) .
کلمات کلیدی: