مشکلات تحصیلی
یکی از موارد بسیار مهم ونگران کننده برای تمام والدین تحصیل فرزندان است .تمامی والدین اعم از بی سواد وباسواد خواستار داشتن فرزندانی تحصیل کرده در سطوح عالی هستند،علیرغم کلیه تلاشهای انجام شده توسط والدین همه فرزندان موفق به اتمام تحصیلات نشده وآن راناتمام رها می کنندعوامل مختلفی در ناتمام گذاردن تحصیلات توسط دانش آموزان دخالت دارند که به بعضی از آنها اشاره می کنیم.
1-خانواده آشفته.اختلافات خانوادگی اثر سویی در ادامه تحصیل نوجوان وجوان دارد.
2-در گیری نوجوانان وجوانان با اولیا. معمولااولیا سعی می کننداز ضعف های درسی فرزندانشان به عنوان اهرام هایی جهت مقابله با آنها استفاده کنند،واین مطلب را نوجوانان وجوانان درک نموده اند،لذابعضی از آنها چنین فرصتی را به اولیا نمی دهند وسعی میکنند وضعیت درسی خود را همیشه مطلوب نگه دارند .
3-گرایش به بعضی ازرشته های خاص.
چون در دوره نووجوانی وجوانی تغییراتی در جسم وروح ایجاد می شود لذا طرز تفکر نسبت به درس ومدرسه به سمت گرایش های نو وجدید تغییر می یابد.این گرایش ها ممکن است به سمت ورزش ،دروس حوزه علمیه ،رانندگی وصنعت باشد که ممکن است این گرایش ها ونگرش هامشکلات تحصیلی جدیدی برای آنهابه وجود آورد.
4-عدم اعتدال والدین.
رعایت اعتدال در بر خورد با نوجوان وجوان باید تا حدودی با ظرافت ودقت همراه باشد.از دوره ی نوجوانی به بعد در فرد یک احساس بزرگ بودن نسبت به دوره ی کودکی ایجادمی شود که باعث استقلال طلبی فرد می شود ،لذانوجوان با امرونهی اولیا ی خود به مبارزه بر می خیزد .معمولادر دوره ی راهنمایی ودبیرستان اولیامراقبت های خود رابه علت بزرگ شدن فرزندشان کم می کنند ولی بر امر و نهی خود می افزایند .
5-تحقیر،سرزنش ومقایسه بادیگران.
برای هویت و اصلاح رفتار نوجوان و جوان این گونه اعمال تاثیر مثبتی ندارند، جز اینکه ممکن است این گونه رفتارها درفرد ایجاد واکنش دفاعی کند و استمرار چنین اعمالی رفته رفته باعث شخصیت منفی در فرد می شود. و ناامیدی را به بار می آورد.
6 – اختلالات یادگیری.
یکی دیگر از عوامل موثر درترک تحصیل دانش آموزان اختلالات یادگیری است، دانش آموزانی که دچار این اختلال بوده ضعف قابل توجه ای در خواندن ، املاء نویسی و یا ریاضیات دارند وگاهی هم فرد دردو یا چند مورد مشکل دارد واز این دروس نمره پائین کسب نموده ، که این امر مانع از ادامه تحصیل می گردد.
7 – عقب ماندگی های ذهنی .
سطح دروس ابتدایی بسیار آسان تر از دوره راهنمایی و سطح دروس دبیرستان مشکل تر از دوره راهنمایی است. بنابراین کودکانی که دچارنوعی عقب مانده ذهنی باشند ممکن است که دوره ابتدایی را طی کنند ولی در دوره رهنمایی دچار مشکل یادگیری شوند وقادر به اتمام دوره تحصیل نگردند.
8 – وجود اختلالات روانی و اختلال شخصیت. اختلالات نوروتیک مانند افسردگی ، اضطراب شدید، فوبیا و اختلالات سایکوتیک مانند اسکیزوفرنیا و یا اختلال شخصیت ضد اجتماعی یا اختلال سلوک منجر به افت تحصیلی، بی نظمی درانجام تکالیف و یادگیری، عدم دقت وتمرکز پائین ، درگیری ومشاجره با دانش آموزان و مسئولین مدرسه و درنهایت به ترک تحصیل می انجامد.
ترک تحصیل کنندگان ،در مقایسه با سایر دانش آموزان ،به احتمال بیشتری والدینی دارند که خودرا درگیرتحصیلات فرزندشان نمی کنند .خیلی از آن ها خودشان دبیرستان را تمام نکرده ا ند وبیکار هستند، مستمری بگیر تامین اجتماعی اند، یا با عواقب طلاق مقابله می کنند. وقتی که نوجوان کارنامه ضعیف خود رابه خانه می آورد، این والدین به احتمال زیاد با خشم وتنبیه واکنش نشان می دهند واین واکنش ها باعث می شودکه نوجوان از فعالیت تحصیلی بیشر سرپیچی کند.
کلمات کلیدی: