سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دانش، پرده ای جلوگیر از آفت هاست . [امام علی علیه السلام]
روان نما

 

بزهگاری 

یکی از مسایل ناراحت کننده ی امروز که توجه بسیاری از محققان، جامعه شناسان و روان شناسان را به خود جلب نموده، موضوع نوجوانان و جوانان بزهکار است.در مورد بزهکاران کم سن وسال نظرات متفاوتی عرضه شده است. بعضی علت ارتکاب جوانان به گناه را ، از اختصاصات جوامع متمدن وپیشرفته امروزی دانسته اند واعتقاد دارند که بشر به همان سرعتی که به سوی پیشرفت و تکامل صنعتی ومادی پیش می رود ، از معنویات فاصله می گیرد وبه سوی تبهکاری وقانون شکنی گام بر می دارد.

عده ای دیگر علت این پدیده را سستی اعتقادات دینی و مذهبی دانسته اند ومعتقدند که علم،ایمان وعمل صالح موجبات رشد انسان را فراهم می کند واخلاق نگوهیده مانند خودپرستی ،حب دنیا و تکبر سبب می شود،انسان از رشد و کمال باز مانده و درنهایت به تبهکاری وارتکاب گناه روی می آورد. عده ای دیگر جنگ را از عوامل مهم ارتکاب به جرم جوانان می دانند . شاید بتوان گفت که قرن حاضر، قرن اضطراب وسرعت است ،نوجوانان و جوانان سعی دارند هرچه زودتر خودرا به مقصدخیالی موردنظر برسانند حتی اگر قواعد و قوانین را درهم شکنند. 

بزهکاری در هرجامعه ای نیز نوع آن با جامعه دیگر فرق دارد. مثلا درلهستان جوانان قطار های رآهن را خراب می کردند، در کانادا وسایل گران قیمت خانه ها را از بین می برند، در تایلند عقابی را روی بازوان خود خالکوبی کرده و افراد را در پیاده رو مسخره می کنند. درمانیل با ماشین به این سوء و آن سوء می روند و شیشه های مغازها را خرد می کند. همچنین در قاهره جمع کردن ته سیگار بزه محسوب می شود. اینها خطاهای شهرهای لوکس و نو می باشد. در هند ولگردی نوجوانان بزه است. درهنگ کنگ دست فروشی و دوره گردی ، بدون داشتن اجازی رسمی بزهکاری است . بررسی نوع بزهکاری در ایران درکانون اصلاح وتربیت تهران به صورت زیر است«قائمی 1373».

درایران حدود 30 نوع بزه رایج است، که برخی از آنها عبارتند از : غیبت از مدرسه ، دروغگویی مداوم، خیانت در امانت ، فرار ازخانه، مزاحمت ، ولگردی وگدائی، تصادف منجر به جرح ، شرکت در پارتی و عیاشی، ایجاد حریق ، تخریب ، توزیع نوارها وسی دی های مبتذل، وعکس های سکسی ، ایجاد ضرب وجرح؛ اعمال منافی عفت، رانندگی بدون گواهی نامه ، سرقت ، حمل مواد مخدر واستفاده، شرابخواری، قتل عمد و... است.

البته بدیهی است که با گذشت زمان نیز نوع بزه، هم دست خوش تغییر می شود. مثلا در حال حاضر رفتارهایی مانند ، مصرف گسترده آمفتامین های از قبیل شیشه و قرص برنج، یا دائر نمودن سایت ها و وبلاک های مستحجن ، کلاهبرداری و سوء استفاده اینترنتی در زمینه های اقتصادی وجنسی وغیره ، ویا حتی اشائه و ترویج فرقه های شیطان پرستی که در تضاد آشکار با ارزش های جامعه است را می توان از رفتارهای بزه کارانه عصر حاضر دانست.  

درمیان کودکان بزهکار، علایم دزدی،نافرمانی،گریز ازمدرسه،ولگردی ومعاشرت با افراد ناباب دیده می شود و خانواده هایشان عمدتا دچار از هم پاشیدگی ، الکلیسم، لاقیدی نسبت به مذهب وفقدان نظم وانضباط هستند. غالب بزهکاران دچار بیماری«هستیری» هستند. تحقیقات نشان می دهد که 70 درصد آن ها دچار ناراحتی های روانی هستند.

باپیشرفت وترقی بشریت وحرکت جوامع به سمت جهانی شدن بر تعداد بزهکاران نیز اضافه می شود. بزهکاری درهمه کشورهای جهان با نسبت های متفاوتی وجود دارد. اطلاعات موجود در باره ی بزهگاران نوجوان و جوان درجهان حکایت از آن دارد که هیچ یک از این افراد آرام نیستند . در این رابطه سازمان ملل گزارشی تحت عنوان شکل های جدید بزهکاری نوجوانان انتشار داده است که از آن گزارش این طور استنباط می شود که «سرکشی» یکی از موضو های اساسی جوانان محسوب می شود«فرجاد1374»

تحقیقات میدانی موئید این مطلب است که شیوع بزهکاری در خانواد ها و جوامعی کمتر است که ، به ارزشهای والای الهی ، انسانی پایبند و به آن ها عمل نموده اند. همچنین به تربیت فرزندان خود همت بیشتری گمارده و سعی در انتقال این ارزشها به فرزندان خود داشته اند. 


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط عبدا... شیرانی 91/2/25:: 8:58 عصر     |     () نظر