سفارش تبلیغ
صبا ویژن
خداوند، کریم است و کَرَم را دوست می دارد، خوهای والا را دوست می دارد و خوهای پست را ناخوش می دارد . [رسول خدا صلی الله علیه و آله]
روان نما

مهمترین تحولات وتظاهرات بلوغ روانی  

تحولات روانی که از دوره ی بلوغ در انسان شکل می گیرد و جزء خصایص و شخصیت انسان خواهد شد و تا بعد ازدوره ی بلوغ هم در انسان باقی می ماند، به شرح زیر است :

1 - نگران های ناشی از تغییرات وعلایم بلوغ.

به وجود آمدن تغییراتی باعث نگرانی پسران و دختران نوجوان می شود. به طوری که همه انسان ها دراین سن باچنین نگران هایی روبرو خواهند شد. که به علت عدم آگاهی از چنین وضعیتی است. لذا خانواده ها با دادن آگاهی های لازم از دوران کودکی و ادامه ی آن در دوره نوجوانی می توانند بسیاری از رفتارهای غیرمنطقی و احساسی آن ها را به سمت رفتارهای عقلانی و خردمندانه هدایت کنند.

2- توجه به هویت خود یا بحران شناسایی خود.

وافعیت ها یی که نوجوان با اعضای خانواده و معلمان خود انجام می دهد درجهت رهایی از سلطه ی خانواده است. وی سعی دارد از این راه وارد زندگی بزرگترها شود. برای نیل به چنین اهدافی پسرها پدر ودخترها مادر را الگوی خود قرار می دهند .

 آن ها سعی دارند برای خروج از رفتارهای کودکی و وارد شدن به رفتارهای بزرگسالی از بزرگترها اعم از اولیای خانواده یا مدرسه الگو پذیری کنند. 

3- تردید و دودلی و بی ثباتی دوران شباب و دوگانگی .

احساس موجودیت کردن و شکل دهی به آن ، در دوره نوجوانی به وجود می آید و اغلب نوجوان به دفاع از آن می پردازد. گاهی نظر خود را به دیگران تحمیل می کند. و ازطرف دیگر، این آزادی وخودمختاری موجب نگرانی خاطر و اضطراب وی نیز می شود که سبب درخود فرو رفتن و تعمیق بیشتر می شود.

 این دوگانگی روانی باعث می شود تا نوجوان به دو عاطفه ی متضاد ، دچار شود ودردوجهت مخالف هم فکر کنند. علت آن هم عدم شناخت خوبش است . دوفکرمتضاد ،یک فکر بزرگ شدن ودیگر فکر اعمال بچه گانه در وی وجود دارد.

4- برتری جویی وجلب توجه دیگران .

برتری جویی درجهت جلب توجه دیگران در بین اکثر قریب به اتفاق نوجوانان وجود دارد . به طوری که عده ای از علمای روان شناسی آن را ذاتی می دانند وآن را آغازاستقلال و شخصیتی می دانند که نوجوان به دنبال آن است. نوجوان برای اثبات شخصیت خود ممکن است از تقلید، رقابت ، انتقامجویی، بحث واستدلال، خود محوری ،خود نمایی وغیره برای اثبات نظرخود به دیگران استفاده کند.

5- تصورات و تخیلات درنوجوانان .

در دوره نوجوانی خواب وخیال متداول است وبرای افراد این سن امری عادی ومعمول است. لذا درعالم تخیل و خیال که قدری هم برای وی لذت بخش است اکثر افکارش را عملی می پندارد. لذا، اغلب اندوه ناک وغمگین و گاهی نیز گرفتارترس وتوهم می شود. به همین علت گاهی ممکن است دروغ بگوید که هدفش گمراهی و یا زیان رساندن نیست بلکه ممکن است به دلیل ترس باشد.

6 - زود رنجی واحساساتی بودن .

احاس زود رنجی در بزرگترها نیز مشاهد می شود. ریشه چنین احساساتی در لذت و رنج است. لذا دوره ی نوجوانی با تخیلات آنها آمیخته شده و شدت می یابد. درمورد نشرعقاید واثبات حرف خود به دیگران آنچنان محکم صحبت می کند وسعی دارد از آنها دفاع نماید که گویی وحی منزل است.

7- کمرویی، گوشه گیری و درون گرایی .

گاه به درونگرایی وگاهی به برون گرایی گرایش پیدا کردن از خصایص نوجوانان است. ولی در بعضی از آن ها درون گرایی از حد معمولش تجاوز می کند وبه نوعی بیماری تبدیل می شود.

گرایش به سمت انزوا . گوشه گیری دردوره نوجوانی باعث می شود عده ای از نوجوانان برای یافتن سوال های خود دچار مشکل شوند. این مشکل آن ها را اغلب خسته، کم حوصله و یا دچار ضعف حافلظه می کند.

8 -اعمال منفی و مخالف جویی.

تغییرات فیزیولوژیکی که در بدن نوجوان به وجود می آید، باعث می شود .نوجوان احساس برتری جویی کند وبه مخالفت ونافرمانی همراه ضدیت با افراد و اجتماع وحتی اولیای خود متوسل شود. در این هنگام نوجوان به هر رفتاری با بدبینی می نگرد وحالت منفی و مخالفت به خود می گیرد. علت ،شاید آن باشد که چون نوجوان سرشا ازانرژی وصمیمیت است در تماس با بزرگترها حس می کند او را تحویل نمی گیرند ویا به حساب نمی آورند. لدا سعی دارد برغلبه چنین احساسی تظاهر به مخالفت کند.

9- فرافکنی

فرا فکنی یکی از انواع مکانیزم های دفاعی است که نوجوان وحتی بزرگترها نیز به جای رفتارهای خردمندانه و منطقی درهنگام ناکامی وشکست ، آن هارا به دیگران نسبت می دهند و یاگناه خود رابه گردن دیگران می اندازند. البته انواع دیگر این رفتارها ممکن است دلیل تراشی، تحتیاطی، جبانوافراط در جبران و سرکوب کردن باشد. فشارهای درونی و نگرانی های مزمن درنوجوانان سبب تغییرات فیزیولوژیکی می شود ودرنقطه ای حساسی از بدن یک نوع بیماری جسمی مانند، گلودرد،آسم ، سردرد ، دل درد ویا ناراحتی های متابولیستی واسپاسمهای عصبی وگاهی هم زخم معده ظاهرمی شود. بهترین مداوا برای برطرف کردن این گونه بیمارها ریشه کنی ناراحتی های نوجوان است.

10- بیماری روان تنی .

فشارهای درونی ونگرانی های مزم درنوجوانان سبب تغییرات فیزیولوژیکی می شود ودر نقطه ای حساسی از بدن یک نوع بیماری جسمی ماننده گلودرد ،آسم ، سردرد ، دل درد ویاناراحتی های متابولیسمی عصبی وگاهی هم زخم معده ظاهر می شود. بهترین مداوا برای برطرف نمودن این گونه بیمارها ریشه یابی ورفع نا راحتی های نوجوان است.

 

11- استعدادها و تاثیر آن ها در پیشرفت تحصیلی .

فرآیند های روانی انسان، مانند :مهارت های جنبشی ،ادراکی ، تجسم فضایی وحافظه دردوران نوجوانی به سطح عادی رشد خود می رسند وتقریبا آماده فعالیت می شوند. این فعایت ها در دوره نوجوانی همچنان حرکت و رشد مداوم دارند. چنین روندی در پیشرفت تحصیلی بسیار موثر است. لذا می توان گفت با افزایش سن، استعدادها نیز هرچه بیشتر اختصاصی می شود ونتایج اجرای تست ها نیز این موضوع را تایید کرده است.

 


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط عبدا... شیرانی 91/2/4:: 4:38 عصر     |     () نظر